Kwaliteit versus prijs

Nu de mogelijkheid er is om duurzaamheid in de aanbesteding te betrekken is het zaak goed na te denken hoe dat te doen. Het is niet de bedoeling dat duurzaam wel gaat leiden tot duur.

Als je duurzaamheid onder de noemer kwaliteit in de aanbesteding opneemt is het zaak goed af te wegen hoe je prijs en kwaliteit in evenwicht gaat krijgen. De eerste stap is de benoeming van de kwaliteitsonderdelen en de score die daaraan gegeven wordt. Het is verleidelijk om een zware factor op de prijs te zetten, om zo binnen het budget te blijven, maar daarmee beperk je de invloed die de kwaliteit kan hebben op het resultaat.

Je kunt de kwaliteitsscores monetariseren of de prijzen in punten uitdrukken. Voor beide modellen is iets te zeggen en naar mijn idee zit daar het verschil niet. Het is belangrijk om goed na te denken over de puntenbeoordeling die je gaat geven voor de kwaliteitscriteria en de weging die je aan de diverse criteria geeft. Bedenk hierbij ook dat als je op een schaal van 1 tot 10 gaat beoordelen, dit meestal tot gevolg heeft dat de beoordeling tussen de 6 en de 8 uitkomt. Het gevolg daarvan is dat je 20% van de bandbreedte benut waardoor de prijs zwaarder weegt. Gevolg is dat bij een verhouding prijs/kwaliteit van 30/70 de prijs nog steeds twee keer zo zwaar telt als de kwaliteit. Ook de prijsformule (in geval van omrekenen naar punten) verdient speciale aandacht.

Een veelvoorkomend model voor het opzetten van een beste prijs-kwaliteitaanbesteding is het Plan van Aanpak. Dit is niet altijd de meest passende objectieve oplossing. Naast het plan van aanpak kan je iets doen gebruikersinvloed of een testpanel (kantoormeubilair en koffie zijn mooie voorbeelden hiervan).

Als de invloed van de kwaliteit te klein wordt is er eigenlijk weer sprake van een laagste prijs aanbesteding, omdat je met een korting op de prijs meer kunt winnen dan met een kwalitatief goed verhaal. Dit blijft een aandachtspunt als je voor de prijs alleen kijkt naar de aanschafprijs.

Daarom is de introductie van het criterium laagste kosten in de nieuwe aanbestedingswet wat mij betreft een goede zaak.

Verwante berichten