Keara-advies-Henk-Nap-0001

Duurzaamheid en BPKV

De weg naar Parijs is langer dan we dachten. Nederland lijkt nu te beseffen dat er nog een lange weg te gaan is om aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te voldoen.

In de afgelopen jaren lag de focus bij aanbesteden op laagste prijs. Dat lijkt logisch gezien de crisis want er was te weinig geld beschikbaar om alle gewenste projecten te realiseren. Veel projecten waren gespecificeerd in bestekken waardoor het uitvragen van prijs en kwaliteit bijna, ook bekend als BPKV, onmogelijk was.

Werk slimmer, niet goedkoper

Verspil nooit een goede crisis. Ook nu niet! Waarom grepen we de crisis niet aan om slimmer te werken, in plaats van goedkoper. Op het gebied van duurzaamheid hadden we een slag kunnen maken door duurzaam niet als duur te bestempelen.

Mooie voorbeelden zijn (energie)zuinige oplossingen en hergebruik van materialen. Dát levert direct voordeel op, terwijl je niet inlevert op kwaliteit.

Onze aanbestedingswetgeving biedt hiervoor voldoende ruimte. Wél moet je zoeken naar innovaties en optimalisaties. De overtuiging dat kwaliteit geld kost heeft ervoor gezorgd dat er op korte termijn veelal focus wordt gelegd op directe aanschafkosten. De nieuwe aanbestedingswetgeving biedt de mogelijkheid om te gunnen op laagste kosten op basis van kosteneffectiviteit. Hiermee worden ook de kosten van gebruik, onderhoud en instandhouding relevant. Nu heeft het zin om energiezuinige of onderhoudsarme apparatuur aan te schaffen of hergebruik van materialen toe te passen. Ik vind het jammer dat dit gunningsmodel niet eerder werd toegepast of dat het nu pas doordringt bij veel aanbestedende diensten, maar liever wat later in Parijs dan helemaal niet

Een mooie uitdaging dus om duurzaamheid mee te nemen in aanbestedingen. En uiteraard is dit zeker voer voor discussie. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen.

Achtergrond

Deze blog is de eerste in een reeks. Ik deel hierin mijn ideeën over hoe duurzaamheid standaard onderdeel zou kunnen én moeten uitmaken in een aanbestedingstraject.

Ik ben actief op het gebied van inkoop, aanbesteden en contractmanagement met een accent op de speciale sectoren. Hier vallen technische bedrijven onder die zich bezig houden met infrastructuur en energie. Dit zijn bij uitstek markten waar duurzaamheid al langer een issue is. De discussie over duurzaamheid is voor mij persoonlijk relevant, omdat ik het belangrijk vind deze planeet goed achter te laten voor toekomstige generaties. Ik wil graag met anderen in gesprek over hoe duurzaamheid in onze genen te krijgen, zonder dat we in een soort verbodseconomie die ons nog regelmatig voorgespiegeld wordt, moeten leven. Het leven kan en moet leuk, flitsend en uitdagend zijn ook als we duurzaamheid op de eerste plaats zetten.

Verwante berichten